hjerte_v2 Group 6 Shape
Talgoy Hage fått fra Gipling

Fikse uteplassen: Få mest mulig ut av stue nr 2

Vårfornyelse av uteplassen

For mange kan ikke sommeren komme fort nok. Det er nesten så vi blir enda mer utålmodige for hvert år, og vi lengter etter å flytte måltider og kos utendørs. Årstidene er korte og skal nytes mest mulig. For å oppnå det er det smart å ta ting i riktig rekkefølge når du skal fornye uteplassen.

Enten man bor i enebolig, rekkehus eller leilighet, er uteplassen viktig for veldig mange. En del starter bare med å bruke den der de slapp, men mange ønsker også gi den et lite løft. Den trenger minimum en grundig vask – da blir det triveligere. I alle fall på kort sikt.

Vinterens fotavtrykk

På litt lengre sikt trenger alle uteplasser vedlikehold, og stue nummer to trenger mer vedlikehold enn den innendørs. Norske vintre gjør et sterkt inntrykk på materialer som er ute, og utegulv er noe av det som får hardest medfart. Da er det greit å ha en liten og effektiv plan som gjør at det blir så lite arbeid og så mye kos som mulig.

Tre vaskes best med slange og kost

De fleste norske terrasser er av tre, som krever et annet vedlikehold enn vegger av tre. Noen ganger trenger du bare å vaske skikkelig. Da bør du ikke bruke høytrykksspyler, fordi det blir for mye fuktighet i treverket. Det er bedre å koste bort løv og støv og så spyle med slange før du har på rengjøringsmiddel.

Husk å ikke bruke for sterk såpe om du ikke skal beise etterpå. La den virke litt, men ikke tørke helt inn. Det er best å ikke gjøre dette i stekende sol, gråvær er godt vaskevær ute. Deretter skrubber du med en kost og skyller av med vann etterpå.

Under snøen har blant annet sopp og blader virket på treet og skapt en del grønske og skitne flekker.

Det første du derfor må gjøre når vinteren har sluppet taket på uteflatene dine, er å spyle bort grus, løv og eventuelt annet som måtte ha overvintret eller havnet der i løpet av vinteren.

Vask og forberedelser

Mens plattingen er fuktig sprer du rensemiddel som Jotun Kraftvask eller Beckers Terrassevask utover hele overflata. Avhengig av type lar du rensemiddelet virke i 20-45 minutter.

Når du skal spyle bort såpe, grønske og skitt er det ideelt å bruke en høytrykksspyler med terrassevasker. Dette er en roterende spesialkost som er skånsom mot underlaget. Har du imidlertid ikke en høytrykkspyler kan du også bruke en kost for å få løsnet mest mulig av grønsken, og spyle fortløpende med hageslangen.

Når vaskinga er ferdig er det viktig å la platten tørke ordentlig før du påfører beis eller olje, men du bør passe på å gjøre det såpass raskt at platten eller terrassen ikke rekker å bli skitten igjen.

Når du skal velge mellom beis og olje er det greit å vite at du senere kan endre både fra olje til beis og fra beis til olje.

Beis eller olje

Olje og beis har ulike egenskaper, som du må ta høyde for i valgprosessen. Olje gir inntrykk av at treet er skinnende og nytt, men samtidig slites oljen vanligvis bort i løpet av en sesong, slik at du må gjenta prosessen med vask og påføring hvert år. Beis vil i mye større grad medføre at du må velge deg en farge. Beisen varer alt fra to til fire år, avhengig av bruk.

Det er med andre ord verdt å ta med i vurderingen hvor godt du trives med denne typen arbeid. Med beis slipper du betraktelig «billigere» unna når det gjelder påføring, men samtidig er det desto viktigere å velge en farge du trives med, etter som den har mye lengre varighet. Er treverket veldig tørt kan det være at det suger til seg så mye av beisen at du må til med et andre strøk. Vær i så fall nøye med å ikke ha på så mye beis som i første runde, for da risikerer du at det danner seg områder med overskuddsbeis som ikke vil tørke.

Skulle du angre på fargevalget er det mulig å påføre beis over beis, men dette medfører i så fall en grundig vaske- og pusserunde før du kan sette i gang.

Det er også verdt å merke seg at beis må etterstrykes under påføring, for å få et pent resultat. Det lønner seg å ta et helt bord i gangen, for å unngå skjolder i forbindelse med at beisen tørker. Etterstryking er ikke nødvendig med olje.

Stikk innom din nærmeste Byggmakkerbutikk for å se utvalget i farger innen både olje og beis, så får du også noen gode råd om hva som passer best til nettopp din terrasse eller platting.

Sjekk medlemsfordelene dine før du handler

  • - Det er mye å spare!

Byggmakker Gipling

  • Inntil 30% rabatt på varer
  • 4% bonus

Markisemannen

  • Inntil 30% rabatt solskjerming

Fargerike Enes og Olsen

  • 35 kr rabatt på timepris
  • 15 prosent rabatt på varer i butikk

Retura

  • 10% rabatt på containerleie

Bonus gjelder hele kjøpet, uansett hvor gode tilbud du får i butikken.

Rabatt gjelder ordinære varer.

Dra medlemskortet eller registrert bankkort i betalingsterminalen for å få bonus, og vis frem medlemskort i plast eller i medlemsappen for å få rabatt.

Tekst: Henning Karlsen/Byggmakker Gipling

Foto: Pexels.com/Byggmakker Gipling

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk