Tone Marie Stavrum og Bjørn Åge Henriksen i Bergsli borettslag

Samboerparet i Bergsli borettslag søkte om tillatelse til å bygge platting og bod.

Hvis du planlegger å gjøre endringer på fasade eller fellesareal i borettslaget ditt, må du søke styret om godkjennelse først. Det var samboerparet Henriksen/Stavrum klar over da de planla å bygge platting og bod bak huset sitt.

– Når generalforsamlingen godkjenner endringen, får man papirer på at det er greit og slipper misforståelser i etterkant, sier Bjørn Åge Henriksen.

I februar flyttet han og samboer Tone Marie Stavrum inn i en splitter ny bolig i Bergsli borettslag på Inderøy. Bak borettslaget ruver en lang fjellvegg, og mellom fjellveggen og boligen er det en hagepassasje.

– Vi ønsker å utnytte dette arealet til mer enn bare plen. Planen er å bygge en platting og bod som kan brukes som sitteareal om sommeren og lagringsplass om vinteren, sier Henriksen.

Godkjennelse fra generalforsamlingen

Materialet er allerede levert av Byggmakker, og planen er at platting og bod skal stå ferdig før vinteren. Men før de startet planleggingen og kjøpte inn materialer, måtte de få godkjennelse av generalforsamlingen i borettslaget. Området bak huset er nemlig fellesareale for hele borettslaget, noe paret var klar over før de flyttet inn.

– Vi satte oss inn i reglene for fellesarealet før vi tok over boligen. Derfor foretok vi oss ikke noe før planene var klarert med de andre beboerne på den første generalforsamlingen, sier Stavrum.

Borettslagsloven er nemlig tydelig på at man må få minst ⅔ flertall i generalforsamlingen hvis man ønsker å gjøre endringer på fasade eller fellesareal som går utover den vanlige forvaltningen. Hvis endringen ikke påvirker forvaltningen, kan styret alene avgjøre saken.

Plattingen skal bygges i passasjen mellom baksiden av borettslaget og fjellveggen.
Plattingen skal bygges i passasjen mellom baksiden av borettslaget og fjellveggen.

Kan føre til nabokonflikter

Det er imidlertid ikke alle som er klar over at man må søke om tillatelse for å utføre ombygging av bygg eller grunn når de bor i borettslag.

– Vi ser at det oppstår mange nabokonflikter på grunn av nettopp dette, sier Linn Merete Nessemo som jobber som forvaltningskonsulent i Boligbyggelaget Midt.

Negative konsekvenser

Endringer på fellesareal får nemlig ofte konsekvenser for de andre beboerne. Det kan være at de blir hindret i å bruke et område som egentlig er felles for hele borettslaget. Eller det kan sperre for utsikten til naboene. Dette kan igjen føre til at naboboligene synker i verdi når de skal selges på nytt. I tillegg er det viktig at borettslaget avklarer hvem som har ansvar for vedlikeholdet av endringene.

– I verste fall kan man risikere å måtte rive det man har bygget for egen regning, sier Nessemo.

Forvaltningskonsulent i Boligbyggelaget Midt, Linn Merete Nessemo
Forvaltningskonsulent i Boligbyggelaget Midt, Linn Merete Nessemo

Slik går du fram for å søke om på- eller ombygging av borettslagsboligen din

  • Sjekk hvilke regler som gjelder i vedtektene til borettslaget ditt. Disse finner du på minside/postkasse/dokumenter

  • Send søknad til styret ditt. Styret må vurdere om de selv kan fatte vedtak eller om endringen må behandles i generalforsamling.

  • Sjekk om du må søke om tillatelse fra kommunen. Ved mindre tiltak trenger man bare å sende en melding til kommunen.

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk