Økonomi

10 tips til en god økonomi

Ta kontroll over økonomien din ved å skaffe deg oversikt over hver krone som går ut av kontoen. Små justeringer kan tilsammen utgjøre store besparelser i løpet av et år.

1. Sjekk vilkårene dine i banken

Boliglånsrenten er ofte den største økonomiske posten i privatøkonomien, og det er den som kan gi størst reduksjon i månedlige kostnader. Spør bankrådgiveren om du kan få en lavere rente. Hvis ikke, kan du sjekke hos andre banker om du kan få et bedre tilbud. Sørg også for at du får mest mulig uttelling for sparepengene dine.

2. Ta en forsikringsgjennomgang

En gang i året sender forsikringsselskapet en faktura og oversikt over forsikringene dine. Benytt anledningen til å gå igjennom forsikringene steg for steg med en rådgiver. Kanskje er det noen forsikringer du kan justere ned, eller kutte ut? Eventuelt kan du sjekke tilbud hos andre selskap. Ofte kan man spare en del på å bytte forsikringsleverandør.

Som medlem hos oss får du ekstra gode betingelser gjennom Forsikring for medlemmer.

3. Installer alarm

Alarm kan gi deg større sikkerhet, men den kan også spare deg for egenandelen dersom det skjer innbrudd i hjemmet ditt. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva som gjelder i din avtale.

Som medlem hos oss får du ekstra gode priser hos Nokas Privatalarm.

4. Aktiver og bruk medlemskortet

For å få full uttelling av medlemskapet ditt, er det viktig at du aktiverer medlemskortet ditt. Slik kan du samle bonus på alle kjøp du gjør hos mange av samarbeidspartnerne våre.

5. Sjekk spesialtilbud og medlemsdager

Dersom du planlegger innkjøp av noe til hjemmet, bør du følge med på medlemsdager som ofte tilbys av boligbyggelagets samarbeidspartnere. Under medlemsdager får du ekstra gode tilbud og rabatter. Meld deg på nyhetsbrevet vårt eller følg med på facebooksiden vår for å få info om medlemsfordelene dine.

6. Skal du pusse opp?

Som regel er det store utgifter forbundet med oppussing. Vi har gode avtaler med byggevareleverandører og håndverkere. Sjekk derfor hvor du kan få rabatt og spare bonus før du går i gang med innkjøp. Du finner en oversikt her.

7. Vær smart med strøm

Du kan spare en god del på å bli en mer bevisst forbruker, for eksempel ved å sjekke strømforbruket ditt hver uke. Videre kan du gjøre følgende tiltak for å få en lavere strømregning:

  • Skifte til sparepærer.
  • Sette timere på panelovner.
  • Slå av lyset i rommet du ikke bruker.
  • Dusje kortere.
  • Unngå å bruke tørketrommel.
  • Senke temperaturen i noen rom.
  • Eventuelt bytte strømleverandør.

Som medlem hos oss får du ekstra gode strømpriser hos NTE.

8. Lag budsjett, og følg det!

Få kontroll over utgiftene dine hver måned. Ta utgangspunkt i en måned og fordel kostnadene på hovedposter som boligutgifter, mat, fritid, klær, transport, sparing, faste utgifter og annet. Opprett gjerne egne bankkontoer med samme navn, og sett opp månedlige trekk fra lønnskontoen din til disse kontoene. Slik får du god oversikt over din økonomi.

9. Benytt det kredittkortet som gir deg de beste fordelene

Å bruke kredittkort kan lønne seg – spesielt når du skal reise eller kjøpe noe dyrt. Betaler du mer enn halvparten av reisen med kredittkortet, får du ofte en reiseforsikring med på kjøpet. I tillegg tilbyr flere kredittkort en trygg handelsavtale når du betaler for varer med kortet. Dette kan for eksempel være en uhellsforsikring eller en prisgarantiforsikring.

Som medlem hos oss får du ekstra gode betingelser gjennom Kredittkort for medlemmer.

10. Gå gjennom alle månedlige trekk

Mange av oss har gått med på ulike abonnementsavtaler som kanskje ikke er store beløp i seg selv, men som jevnt og trutt blir trukket fra kontoen hver måned. Ta for deg kontoutskrifter for en måned og gå igjennom alle faste trekk. Mest sannsynlig vil du kunne kvitte deg med noen av dem.


Tekst: Marie B. Karlsen/ Forsikring for medlemmer, Kristian Jeksrud/ Boligbyggelagenes Partner.

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk