Kristin og Arnfinn Aunøien på verandaen til eneboligen i Vinne.

Gleder seg til å flytte fra enebolig til leilighet

Kristin og Arnfinn Aunøien ser fram til å nyte fritida uten å tenke på vedlikehold.

– Vi prøver å flytte før vi må bæres ut dørene, sier Arnfinn Aunøien (68).

I år er det 44 år siden han og kona, Kristin (68), flytta inn i den 120 kvm store eneboligen på Bergshaugen i Vinne. Det var ikke så mange boligtomter å velge i på 70-tallet, men Bergshaugen var attraktivt siden paret kjente flere som allerede bodde der. Det var også praktisk å ha en skole like i nærheten da de to barna deres ble født kort tid etterpå. Men nå har barna flytta ut, og til neste år starter et nytt kapittel for paret. Da går nemlig ferden videre til en 82 kvm stor 3-roms leilighet i nybyggprosjektet Prærien i Verdal sentrum.

Kristin og Arnfinn Aunøien på verandaen til eneboligen i Vinne.
Kristin og Arnfinn Aunøien på verandaen til eneboligen i Vinne.

Trend blant de over 60

Arnfinn og Kristin er ikke de eneste over 60 som har tatt dette valget. En undersøkelse som Kantar TNS har utført på oppdrag fra forskningsinstituttet Nova, viser at antall nordmenn som flytta på seg i aldersgruppa 60-74 økte med 40 prosent mellom 2008 og 2018. I den samme aldersgruppa oppga 82 prosent at det var viktig at boligen var enkel å vedlikeholde. Det er også grunnen til at andelen personer som bytter ut enebolig med leilighet øker når de passerer 60 år.

– Jeg gleder meg til å komme til mindre forhold og slippe alt vedlikeholdet. Nå får jeg brukt tida til noe mer fornuftig, som å pleie kropp og helse, sier Arnfinn.

Tilpasning ikke et alternativ

Det var ikke et alternativ å tilpasse eneboligen sånn at de kunne bo der lengre. Allerede da de planla huset på 70-tallet, tenkte de på at den skulle være praktisk. Derfor la de alt på ett plan. Men selv om det er en praktisk bolig, går det med mye tid til å vedlikeholde hus og hage. Og siden barn og barnebarn også bor i Verdal, var det heller ikke aktuelt å beholde eneboligen for å ha overnattingsplass til dem.

Beliggenhet var viktig

Paret så på flere leiligheter ulike steder i Verdal, men ble ikke enige om hvor de ville flytte. Men da leilighetsprosjektet på Prærien dukket opp, var de ikke i tvil. Beliggenheten avgjorde valget.

Nybyggprosjektet Prærien ligger i M. B. Landstads gate 1 i Verdal sentrum.
Nybyggprosjektet Prærien ligger i M. B. Landstads gate 1 i Verdal sentrum.

– Det er rolig og fint på Prærien, i tillegg til at det er sentralt, sier Arnfinn.

Og lokalkunnskapen hans er det ikke noe å si på. Den nye leiligheten er nemlig på den samme tomta hvor NTE hadde kontorlokaler på 70-tallet og hvor Arnfinn jobba som elektriker. Kristin har også et nært forhold til Prærien, da hun har jobba som frisør i nordenden av M. B. Landstads gate. I tillegg til området, var retningen på leiligheten viktig for henne.

– Leiligheten måtte være solvendt med stor balkong. I tillegg var det fint at vi kom inn i prosessen såpass tidlig at vi kunne sette vårt eget preg på innredningen, sier Kristin.

Leilighetene på Prærien får romslige balkonger.
Leilighetene på Prærien får romslige balkonger.

Spente på naboene

Paret har ingen betenkeligheter med å flytte fra enebolig til leilighet, men innrømmer at de er spente på hvilke naboer de får.

– Men vi kjenner allerede noen av dem som har kjøpt, og de nærmeste naboene har vi kjent siden vi var barn, sier Arnfinn.

Eiendomsmegler i Aktiv, Petter Røstad Olsen, har solgt flere leiligheter i Verdal og ser at vennepar ofte kjøper leilighet i samme prosjekt.

– For noen blir det enklere å kjøpe når de får vite at andre kjente også har kjøpt. Dermed får prosjektene ofte litt like kjøpere, og dette kan bidra til et bedre bomiljø, sier Olsen.

Vil du vite mer om nybyggprosjektet Prærien?

Les mer om leilighetene her.

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk