Åsen Sentrum

Hva koster adgangskontroll i sameie og borettslag?

Prislappen på et nytt elektronisk adgangssystem til borettslaget finner du ikke i butikkhyllene. Kostnadene omfatter mer enn prisen på kortlesere, låser og installasjon. Styret bør se på totalkostnaden for hele livsløpet til adgangskontrollen.

Jeg syns også det er litt skuffende når en leverandør ikke kan oppgi en konkret pris der og da, men i noen tilfeller er det ikke mulig å gi et riktig svar. For et elektronisk adgangssystem er det verken realistisk eller forsvarlig å gi et kjapt overslag. Boligbyggelaget Midt har inngått samarbeid med Sikkerhet og Service, som vi gjerne anbefaler dere å kontakte

Innkjøp, montering og drift

For det første handler det om at sameiet eller borettslaget kjøper noe mer enn bare et sett med dingser til å montere på dørene. Det dreier seg om en helt ny tilværelse, den nøkkelfrie. Med andre ord en opplevelse av frihet og varig sikkerhet for beboerne. Det fordrer at man anskaffer kvalitetsprodukter og inngår en god driftsavtale.

Dere skal kjøpe inn elektroniske låser og kortlesere til en fremforhandlet pris. I tillegg skal de monteres, settes i drift og deretter følges opp i henhold til garantibetingelsene. Og med faste intervaller i hele anleggets levetid har det behov for ettersyn og vedlikehold.

Kostnaden for dette avhenger av størrelsen på anlegget og hvor mye egeninnsats som er aktuelt for dere. Noen foretrekker å sette alt bort til fagfolk, mens andre har sansen for å bytte batterier og gå over faste smørepunkter.

Rimeligere drift

Den daglige driften påvirker også kostnadsbildet, uten at det er fordyrende. Tvert imot. Hva koster det beboerne å opprettholde sikkerheten i dag? Hvis noen mister en hovednøkkel til fellesinngangene, må sylindre skiftes ut og nye nøkler bestilles. Hvis dere har en god vane med å følge opp dette, vet styret at det ikke er en rimelig affære.

Med en nøkkelbrikke eller kode har ikke beboerne noen nøkler å miste. En brikke kan forsvinne, men den meldes ut av systemet og en ny blir aktivert. Ved eierskifte får beboerne ferske brikker og vet at det ikke er kopier i ukjente lommer.

Dette er i hovedsak det driften handler om, og dette kan styret forvalte selv eller sette bort. (Lenke til blogg, Drift av adgangskontroll).

Nøkkelfritt pluss mer

La oss gå tilbake til start for å komplettere bildet av totalkostnadene. Dere bør begynne med å få hjelp av en leverandør til å kartlegge hva som er utgangspunktet for borettslaget eller sameiet:

  • Hvor mange dører er det i bygningsmassen – fellesdører, dører til boenheter, boder, garasjer/garasjeanlegg, postkasser?
  • Hvor gamle er dørene? Hvis de er mer enn rundt 50 år gamle, kan det være behov for å tilpasse utfresing til låskassene, noe som krever mer tid for hver dør.
  • Ønsker dere online- eller offline-løsning? Online byr på en installasjonskostnad med elektrisk installasjon med kablet infrastruktur. For de fleste er det tilstrekkelig med en offline-løsning, der det kun er å montere en batteridrevet kortleser på en dør med en eksisterende låskasse.
  • Ekstra funksjoner som kan registreres på brikken påvirker totalkostnaden. For eksempel tilgang til elbil-lader i garasjen med separat måling av strømforbruk.

Veiledning fra låsesmed

Mulighetene er mange, så start med å kontakte en leverandør for en befaring og veiledning. Det lokale sikkerhetssenteret kan levere hele pakka, med oversiktlige kostnader basert på funksjoner og tjenester.

Hvis dere satser på å anskaffe litt her og der, er det høy risiko for arbeidskrevende drift og uforutsette kostnader.

Er det behov for å inspirere beboerne med effektene av en nøkkelfri hverdag med elektronisk dørlås? Ta kontakt med Sikkerhet og Service


Tekst: Kan Andrè Mikaelsen i Assa Abloy Opening Solutions Norway AS.

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk