Lading av elsparkesykkel

Slik bør du lade elsykkelen din

Salget av elsykler og elsparkesykler har økt kraftig de siste årene. Dermed har også faren for batteribrann gått opp.

Bransjeforeningen Sportsbransjen kunne i fjor melde om at salget av elsykler hadde økt med 60 prosent i forhold til året før. Salget av elsparkesykler økte med 80 prosent i samme periode.

– Lading av elsykler og elsparkesykler fører heldigvis sjelden til brann, men vi har sett flere nasjonale og internasjonale eksempler på at dette kan skje, sier Thomas Nessemo, som i tillegg til å være forsikringsansvarlig i Boligbyggelaget Midt også fungerer som utrykningsleder i Innherred Brann- og Redning.

THOMAS NESSEMO, forsikringsansvarlig i Boligbyggelaget Midt og utrykningsleder i Innherred Brann- og redning
THOMAS NESSEMO, forsikringsansvarlig i Boligbyggelaget Midt og utrykningsleder i Innherred Brann- og redning

Brann i litium-ion-batterier

Elsykler og elsparkesykler går på strøm fra litium-ion-batterier. Fordelen med denne batteritypen er at den har høy energitetthet, lav vekt, tåler høy belastning og har lang brukstid. Produksjonsfeil eller bruksskade kan imidlertid føre til at batteriet blir overopphetet og begynner å brenne ved lading. Det er derfor viktig å ta forholdsregler når man skal lade batteriet.

– Vi ser at mange lader i inngangspartiet til boligen eller inne i boligen. Dette er skummelt, for batteriet avgir giftige gasser hvis det blir overopphetet, sier Nessemo.

Regler for lading i husordensreglene

I borettslag og sameier, hvor mange mennesker bor tett, er det viktig å lade elsykkel og elsparkesykkel på en forsvarlig måte. For å sikre dette, kan man få regler for lading inn i husordensreglene.

– Vi har eksempel på et borettslag som har vedtatt at det ikke skal lades i parkeringskjelleren da det er risiko for at brann sprer seg til bilene, forteller Nessemo.

3 tips for tryggest mulig lading av elsykkel og elsparkesykkel

  • Vær våken og til stede når du lader.

  • Lad i en ekstern bod eller ekstern garasje og lukk dørene til rommet. Det forhindrer at brann og giftige gasser sprer seg.

  • Det er betydelig mindre risiko for brann i borettslag som har brannvarsling og sprinkling.

Laderåd til borettslaget ditt

Lurer du på hvordan borettslaget ditt kan legge til rette for tryggest mulig lading av elsykler og elsparkesykler? Kontakt Boligbyggelaget Midt eller det lokale brannvesenet ditt.

Hei! Vil du motta e-post om medlemsfordeler, konkurranser og andre nyttige ting?

Ja, takk!
Lukk